Woning Stijl

Leven in en met stijl

Welke airco kan jij het beste kopen?

airco kopen

Dit artikel gaat over een airco kopen voor je woning. Wat is de beste keuze voor jou? Op die vraag gaan we hier in.

Factoren

Bij de keuze van welk type airco te kopen, spelen diverse factoren een rol. Onder meer praten we dan over:

  • Is je woning eigen of huur?
  • Hoeveel geld wil je uitgeven?
  • Wil je de airco in de winter voor verwarming kunnen gebruiken?
  • Komt een airco op een vaste plek of dient die mobiel te zijn?

Als je een huurwoning hebt, dan kan je geen leidingen naar buiten de woning maken. Die heb je nodig voor een splitairco en monoblok airco.

airco kopen

Keuzemogelijkheden

We bespreken hier de volgende keuzemogelijkheden:

  • Splitairco
  • Monoblok airco
  • Mobiele airco

Splitairco

Een splitairco wordt op een bepaalde vaste plek geïnstalleerd en bestaat uit twee of meer eenheden. Een onderdeel wordt buiten de woning geplaatst om warmte af te voeren. Er is tenminste een eenheid die binnen staat. Het kunnen er ook meer zijn, die allemaal met dezelfde buiteneenheid werken. Een splitairco geef het beste koelresultaat, maar er moeten leidingen door de buitenmuur van de woning worden gemaakt.

Monoblok airco

In een monoblok airco zijn de functies verenigd, die bij de splitairco zijn verdeeld over twee apparaten. Dit type airco wordt op een vaste plek geïnstalleerd. Er worden buizen door de buitenmuur gemaakt, opdat de warme lucht naar buiten kan worden afgevoerd. Dit type is wat goedkoper dan een splitairco, koelt goed, maar maakt meer lawaai.

Mobiele airco

Het grote voordeel van een mobiele airco is dat die niet op een vaste plek wordt geïnstalleerd. Dit type kan dus worden meegenomen naar de ruimte die je wilt koelen. De warme lucht wordt afgevoerd via een slang, waarvoor je een deur of raam moet open houden. Dit type is luidruchtig en koelt mede door de open deur/raam matig.