Woning Stijl

Leven in en met stijl

Drie beginnersfouten bij het kopen van een woning

Als je voor het eerst een woning koopt dan zijn er nogal wat dingen waar je op moet letten. Omdat je hier al starter op de woningmarkt helemaal geen ervaring mee hebt, zijn er belangrijke punten die er nogal eens bij inschieten. In deze blog zetten wij nog eens op een rijtje voor je wat je écht niet moet vergeten bij de aankoop van je eerste huis.

Bouwtechnische keuring

Een bouwtechnische keuring vindt vaak plaats vlak voordat je een aankoop van een woning officieel maakt. Deze bouwtechnische keuring bepaalt de bouwkundige status van de woning die jij wil aankopen. Met deze keuring kunnen belangrijke gebreken van een woning naar boven komen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorkomen van asbest in de woning, of een verrotte dakconstructie. Dit zijn hele belangrijke dingen waar je niet ineens tegenaan wil lopen als je het huis al gekocht hebt. Reparatie van dit soort dingen kosten namelijk vaak heel veel geld. Je kan vaak onderhandelen met de huidige eigenaar om de aankoopprijs lager te maken, of je kan nog afzien van de koop.

Let goed op omliggende factoren

Wanneer je een huis hebt gevonden wat je prachtig vind van binnen en van buiten, dan kan je soms vergeten om goed te kijken naar omliggende factoren. Willen jullie kinderen of heb je al jonge kinderen, kijk dan goed naar omliggende scholen. Heb je een auto of meerdere? Check de parkeermogelijkheden in de buurt als je geen eigen oprit hebt. Supermarkten, winkels, en andere faciliteiten zijn afhankelijk van jouw behoeftes, maar zorg dat je die van te voren goed op een rijtje hebt. Denk ook aan dingen zoals sportgelegenheden en de afstand tussen je woning en je werk. 

Teveel willen

Ben je nieuw op de woningmarkt? Dan heb je tegenwoordig helaas niet meer zo’n bevoorrechte positie op de woningmarkt. Het zal dus zo kunnen zijn dat je je wensen wat moet bijschaven als je echt geen woning kan vinden. Denk dan wel heel goed na over wat je van belang is voor jou. Ben ook realistisch met je budget. Je hebt uiteindelijk alleen jezelf ermee als je een te krap budget voor jezelf opstelt terwijl je eigenlijk al weet dat je het hiermee niet gaat redden!