Woning Stijl

Leven in en met stijl

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

Met de dalende prijzen van zonnepanelen, de stijgende energieprijzen en de roep om een steentje bij te dragen aan het milieu, worden zonnepanelen steeds vaker als optie gezien om je eigen energie op te wekken. Dit kan een hoop geld besparen op je energierekening en je draagt ook bij aan het tegengaan van het opwarmen van de aarde. De beste plek om zonnepanelen neer te leggen is vaak het dak van je huis. Wij behandelen hier de punten waarmee je kan beslissen of je dak geschikt is voor zonnepanelen.

Heb ik genoeg ruimte voor zonnepanelen?

De allereerste stap is om te bepalen of je genoeg ruimte hebt om zonnepanelen te plaatsen. Een handige website hiervoor is dakscanzonnepanelen.nl. Als er namelijk niet genoeg ruimte op je dak is, houdt het snel op. De formaten van de zonnepanelen variëren van 1,58m tot 2,00m in de hoogte en 0,81m tot 1,00m in de breedte. Zo kun je een goed beeld krijgen van hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen en of het rendabel is om dat te doen.

Hoeveelheid zon, de windrichting en de helling van je dak

Dan moet uitgezocht worden hoeveel zon je precies op je dak krijgt gedurende een dag. Dit kan je doen door op een zonnige dag meerdere keren een kijkje te nemen hoe de zon op het dak schijnt. Check goed de omgeving op voorwerpen die schaduw op je dak kunnen brengen, zoals bomen, schoorstenen en andere gebouwen. Heeft een groot gedeelte van het dak meerdere keren per dag de volle zon, dan zijn zonnepanelen een reële optie. Bij een dak op het zuiden heb je de meeste kans op veel zonlicht op het dak, maar ook het westen en oosten kunnen genoeg zonne-uren hebben. Een dak met een helling op het zuiden is het meest geschikt, maar ook op daken zonder helling kunnen prima zonnepanelen geplaatst worden.

In welke staat is het dak?

Zonnepanelen hebben vaak 20 tot 25 jaar garantie en de meeste zonnepanelen zullen nog veel langer mee gaan dan de garantietermijn. Zorg er dus voor dat je dak ook in een goede staat verkeert en net zo lang mee kan gaan als de zonnepanelen.

VvE en wet- en regelgeving

In bijna alle gevallen zal het plaatsen van zonnepanelen op je dak gestimuleerd worden, maar er zijn een aantal uitzonderingen waarbij je ze niet mag plaatsen. Check deze regels goed. En als je in een VvE zit zul je hier waarschijnlijk toestemming voor moeten vragen.