Woning Stijl

Leven in en met stijl

Tips bij het kiezen van visgraat parket

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer en is je oog gevallen op visgraat parket? Dit type houten vloer is zeer populair. Het parket slaat op het materiaal, terwijl de visgraat verwijst naar de manier waarop de planken worden gelegd. Visgraat parket is populair maar niet geschikt voor elke ruimte. Loop onderstaande punten langs om te bepalen of het voor jou is:

  • denk aan de indeling van je woning
  • hoe ga je de vloer gebruiken als je er op leeft?
  • denk na over lichtinval in de woning
  • houd rekening met de ondergrond
Visgraat Parket

De indeling van je kamer

Denk na over de kamer waar deze vloer komt te liggen. Welke vorm heeft die kamer? Komt de vloer in de woonkamer of ook in een smalle ruimte, zoals een gang? Is de ruimte groot en breed of juist smal en lang? Heb je een normale tot grote woonruimte? Er is dan genoeg ruimte voor een extra brede vloer zoals een visgraat parket. Een smalle, lange kamer kun je ook visgraat leggen maar houd er wel rekening mee dat je kamer er meestal niet groter door gaat lijken. Je kunt dus optisch de kamer nog kleiner maken dan deze al is. 

Houd rekening met de ondergrond

Voor elk type vloer is de ondergrond belangrijk. Voor visgraat parket is dit echter misschien nog wel het allermeeste aan de orde. De ondergrond moet zo vlak mogelijk zijn en als deze niet vlak is, dan moet je daarvoor zorgen. Anders komt dit vloertype niet tot z’n recht of past het niet eens. Ook is net elk soort vloer geschikt voor vloerverwarming. Let op de warmteweerstand. Hoe lager de warmteweerstand, hoe sneller de vloer warmte doorlaat. Houten vloeren zijn prima te combineren met vloerverwarming, je moet alleen wel zorgen dat je een houtsoort vindt waarbij dit past.