Woning Stijl

Leven in en met stijl

Wat is spouwmuurisolatie?

Voordat we daar antwoord op geven, is het goed om te weten wat een spouwmuur eigenlijk is. Een spouwmuur bestaat uit twee delen die aan elkaar zijn bevestigd. Die twee delen vormen samen een muur en heeft een ruimte tussen de twee delen. We noemen de ruimte de spouw. Spouwmuren zijn origineel ontwikkeld om vocht te weren en vocht uit ons huis te houden. Teveel vocht kan schadelijk zijn voor de gezondheid (dit kan ook schimmelgroei in huis veroorzaken) en tast ons huis aan. Een nadeel is dat het niet erg goed geïsoleerd is waardoor we dus meer moeten stoken. Een spouw is meestal 7 tot 9 centimeter breed. Met spouwmuurisolatie wordt de spouw geïsoleerd.

Energielabel-en-spouwmuurisolatieSpouwmuurisolatie voordelen

Het grote voordeel van de isolatie van een spouwmuur, is dat we de kosten van het stoken behoorlijk kunnen reduceren, dit is goed voor onze portemonnee en voor het milieu. Dit kan per jaar een aardig bedrag opleveren. Ook word eventuele tocht in huis behoorlijk gereduceerd. Wat ook een voordeel is van een geïsoleerde spouwmuur is dat schimmel minder kans heeft om de kop op te steken. Doordat de temperatuur in de muur stijgt zal schimmel minder snel vat krijgen op vochtige plekken. Het is na de installatie van spouwmuurisolatie wel belangrijk dat er nog steeds goed gelucht wordt in de woning. Dit om eventuele vocht en schimmel te weren.

Spouwmuurisolatie aanbrengen

Het isoleren van de spouwmuren gebeurt meestal door een aantal gaatjes in de muur te boren, dit gebeurt op kruispunten in de voegen van de muur. In deze gaten wordt het isolatie gespoten of geblazen. Dit gebeurt van beneden naar boven zodat alle beschikbare ruimte in de spouw optimaal gebruikt wordt. Na de installatie van het isolatiemateriaal worden de gaten in de voegen weer netjes dichtgemaakt met nieuw voegsel waardoor het lijkt alsof er nooit in je muur is geboord.

Spouwmuurisolatie-bespaart-geldUitvoering van de klus

Het aanbrengen van de spouwmuurisolatie is een relatief simpele klus maar kan zeker niet door iedereen zomaar uitgevoerd worden. Afhankelijk van de grootte van de muur en de hoeveelheid muren is het over het algemeen zo dat dit in een dag wel geklaard kan zijn. Informeer bij een spouwmuurisolatie bedrijf naar de kosten hiervan en de eventuele voorbereidingen die je moet treffen

Extra informatie

Spouwmuurisolatie kan als test pakket bij veel aanbieders aangevraagd worden. In dit testpakket zitten verschillende isolatiematerialen en kan je zien en voelen wat je daadwerkelijk in je muur gespoten krijgt. Ook zit daar informatie bij over de verschillende materialen en wat voor eigenschappen en verschillen ze hebben.