Woning Stijl

Leven in en met stijl

Wat is een WOZ bezwaar precies? 

veranda

Elk jaar opnieuw is het zo dat er voor elke woning in Nederland een zogenaamde WOZ-waarde wordt berekend. Voor deze waarde geldt dat ze zeer belangrijk is om rekening mee te houden. Het is namelijk zo dat deze aan de basis zal liggen van de belastingen en heffingen waarmee je kan worden geconfronteerd. In het merendeel van de gevallen is het zo dat deze waarde vrij correct wordt bepaald. Dit gezegd hebbende is het ook altijd mogelijk dat ze hoger uitvalt dan je in eerste instantie had verwacht. In dat geval is het mogelijk om een zogenaamd WOZ bezwaar in te dienen. Wat je hier nu precies over dient te weten laten we je graag ontdekken met onderstaande informatie. 

Wat moet je weten over de WOZ waarde van een huis?

Voordat je dieper ingaat op de mogelijkheden met betrekking tot het aantekenen van WOZ bezwaar kan het interessant zijn om even te kijken naar wat de WOZ waarde van een huis nu precies is. Wanneer we dat doen komen we tot de vaststelling dat deze waarde wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. Het gaat hierbij voornamelijk om vier factoren zoals:

  1. De ligging van de woning;
  2. De woonoppervlakte waarvan sprake is;
  3. De perceeloppervlakte;
  4. De actuele verkoopprijzen van huizen in de buurt;

Dat je jaarlijks moet overwegen om een WOZ bezwaar aan te tekenen (of niet) is uiteraard het gevolg van het feit dat de verkoopprijzen jaarlijks veranderen. Deze zorgen er dan ook voor dat de WOZ waarde afhankelijk van het jaar in kwestie niet onaanzienlijke verschillen kan vertonen. 

Waarom wordt de waarde elk jaar opnieuw aangepast? 

Het feit dat je elk jaar opnieuw een WOZ bezwaar dient te overwegen is het gevolg van het feit dat de WOZ waarde ook elk jaar wordt aangepast. Voor heel wat mensen geldt dat ze dit niet goed begrijpen. Het is namelijk toch zo dat deze waarde niet zomaar kan veranderen? Rekening houdende met de aangehaalde aandachtspunten waar rekening mee wordt gehouden bij het bepalen van de WOZ waarde kan dat toch helemaal niet? Dat is niet helemaal correct. 

Eén van de zaken waar bij het bepalen van de WOZ waarde rekening mee wordt gehouden zijn de actuele verkoopprijzen waarvan sprake is. Deze veranderen wel degelijk elk jaar. Vaak zijn die veranderingen niet bijzonder groot, maar ze zijn er wel. Omwille van deze reden is het dan ook niet meer dan logisch dat de WOZ-waarde elk jaar wordt veranderd en er bijgevolg ook telkens de mogelijkheid tot WOZ bezwaar wordt aangeboden. 

Hoe kan je zo’n WOZ bezwaar dan precies aantekenen?

Elk jaar opnieuw nadat de WOZ waarde werd berekend door de stad of gemeente waarin je woont zal je een zogenaamde WOZ-beschikking bij je thuis in de bus ontvangen. Deze WOZ-beschikking maakt duidelijk hoeveel de bepaalde WOZ waarde bedraagt voor het nieuwe jaar. Wanneer deze waarde een flink stuk hoger is gelegen dan je in eerste instantie had verwacht heb je de mogelijkheid om WOZ bezwaar aan te tekenen. Let wel op, hiervoor heb je slechts 6 weken de tijd volgend op de datum van de WOZ-beschikking. Wacht je langer? Dan kan je voor dat jaar geen bezwaar meer aantekenen.