Woning Stijl

Leven in en met stijl

Waar moet je rekening houden bij het verlichten van kunstwerken?

Verlichting is ontzettend belangrijk bij kunstwerken zoals schilderijen. Als je niet de juiste schilderijlamp hebt kan een kunstwerk zoals een schilderij ondersneeuwen in ruimtes. de loop der jaren veel vragen heb gehad over welke gloeilampen ik zou moeten kiezen voor schilderijen als schilderijlamp en wat enkele budgetvriendelijke opties zijn. Bij het overwegen van welke soorten licht we moeten schilderen of tekenen, moeten we begrijpen dat CRI en kleurtemperatuur een belangrijke rol spelen bij het kiezen van welke lampen we moeten gebruiken.

Wat betekent CRI?

CRI = Kleurweergave-index

Het is de meting van hoe kleuren er onder een lichtbron uitzien in vergelijking met zonlicht. De index wordt gemeten van 0-100, 100 wat betekent dat kleuren onder de lichtbron er hetzelfde uitzien als onder natuurlijk zonlicht. De lampen die ik gebruik zijn fluorescerend en hebben een CRI van 96; Over het algemeen wordt alles met een CRI boven de 80 als aanvaardbaar beschouwd, maar voor professioneel gebruik geven lampen met een CRI 90+ je de meest nauwkeurige kleurweergave voor schilderen of het weergeven van kunst / fotografie. Zonder een hoge CRI-lichtbron kunnen objecten er dof of onnauwkeurig uitzien. Als het gaat om schilderen in mijn atelier, is dit cruciaal, zodat ik er zeker van kan zijn dat de kleuren die ik op canvas aanbreng de meest nauwkeurige weergave zijn van mijn onderwerp, waarbij de natuur en elementen uit de echte wereld betrokken zijn.

Wat is kleurtemperatuur?

Kleurtemperatuur is een manier om het lichtbeeld van een gloeilamp te beschrijven. Het wordt gemeten in graden Kelvin (K) op een schaal van 1.000 tot 10.000.

Met dat gezegd, varieert de typische temperatuurschaal van 2000K-6500K voor residentiële en commerciële doeleinden. De onderkant van de schaal geeft een warme uitstraling. Terwijl het hogere uiteinde van de schaal een blauw-wit licht produceert dat daglicht nabootst. De lampen die ik in mijn studio gebruik hebben een kleurtemperatuur van 5000K.

Aan het eind van de dag kan de kleurtemperatuur worden bepaald. We zien niet allemaal op dezelfde manier kleur en licht. Hoewel over het algemeen voor de meesten 5000K de beste keuze is, omdat het een ietwat koele, maar schone lichtbron biedt.

Een mooie optie als schilderijlamp zou kunnen zijn om een spoorlicht te gebruiken, dat meestal wordt gebruikt in galerijinstellingen. Ze zijn vooral mooi omdat ze kunnen worden gemanipuleerd om indien nodig licht in verschillende richtingen te laten schijnen. Deze armaturen gebruiken lampen die GU10-compatibel zijn, en je kunt vrij gemakkelijk 90+ CRI-lampen vinden. Dus als ik de ideale verlichtingsopstelling voor de meeste artiesten zou samenvatten, zou ik zeggen dat zolang je lampen hebt met een CRI van 90+ met een kleurtemperatuur van 5000K, je op de goede weg bent om het vinden van de optimale verlichting voor de kunstbehoeften.