Waar moet je op letten bij een sierbestrating?
Er zijn een hoop dingen waar je om moet denken bij het aanleggen van sierbestrating. Het begint allemaal met het uitkiezen van de stenen. Het is belangrijk om in gedachte te houden hoe de stenen belast gaan worden, wordt het een terras, moet er een auto op kunnen. Kies de stenen die bij jouw gebruiksdoel passen. Als je oude bestrating hebt liggen moet die eerst verwijdert worden. Vervolgens moet je de grond voorbereiden. Kijk naar wat het uiteindelijke pijl moet zijn van de bovenkant van de sierbestrating nadat deze is aangetrild. Vanuit daar moet je terugrekenen met de benodigde dikte van de stenen en de ondergrond. Dan weet je hoe ver je moet uitgraven. Bij Bakker Buitenleven vind je alles wat je nodig hebt voor een sierbestrating.
Waterafvoer
Het aanleggen van sierbestrating heeft als gevolg dat water slecht of niet meer kan infiltreren in de bodem. Het is dus belangrijk om te zorgen voor een afvoersysteem. Je kunt ervoor kiezen om een regengoot aan te brengen en deze aan te sluiten op een infiltratiekoffer. Als je terras grenst aan bijvoorbeeld een gazon kan het regenwater hierin infiltreren. Zorg wel dat het afschot dan ook op de juiste plaats licht. En met het gazon is het erg belangrijk dat dit iets lager ligt dan de bestrating, anders stroomt het water terug. Er zijn systemen waarbij de waterafvoer heel subtiel verwekt kan worden in de bestrating.
Hoeveel zand onder sierbestrating
Als je nieuwe sierbestrating aan gaat leggen is daarvoor een zandbed nodig. Dit zandbed is bedoelt om verzakkingen te voorkomen en hoe dik het moet zijn hangt van het type ondergrond en van de belasting af. Als je bijvoorbeeld een auto wilt parkeren op de bestrating moet deze een stuk zwaardere belasting aankunnen dan wanneer er alleen een tuinset op te staan komt. De minimale dikte van een zandbed is tien centimeter, dit is bij een stevige ondergrond en een lichte belasting. Als je echter met een klei- of veengrond te maken hebt zal je dat moeten verdubbelen tot twintig centimeter, ook bij lichte belasting. Voor een oprit is een dikte van vijfentwintig tot dertig centimeter verstandig.