Woning Stijl

Leven in en met stijl

Verplicht of niet; valbeveiliging is altijd aan te raden

Harnas

Wie regelmatig voor het werk op een flinke hoogte van de grond taken moet uitvoeren, die staat als het goed is vaak stil bij hoe het met de veiligheid gesteld is. Veilig werken, en dat op een comfortabele manier, moet altijd de hoogste prioriteit zijn, en dat geldt in het bijzonder voor wanneer je hoog boven de grond werkt, bijvoorbeeld om onderhoudswerkzaamheden aan gebouwen te verrichten. Nu is een werkgever en zijn opdrachtgevers hier uiteraard ook verantwoordelijk voor, maar toch, het kan geen kwaad om soms het heft in eigen handen te nemen. In het bezit zijn van een eigen veiligheidsharnas is bijvoorbeeld geen overbodige luxe. Zo’n harnas kun je zien als een levenslijn die bestaat uit gordels die je lichaam op een fijne manier bij elkaar houden. Tegelijkertijd zorgt dit harnas er natuurlijk voor dat je aan bijvoorbeeld het gebouw of de hoogwerker vast zit.

Harnas

Op deze manieren waarborg je de maximale veiligheid

Als je een harnas draagt bij hoge werkzaamheden, dan vergroot je je eigen veiligheid en verklein je de kans op ernstige ongelukken aanzienlijk. Voor een optimale veiligheid moet je soms echter wel iets extra’s doen. Volg daarvoor bijvoorbeeld de volgende tips:

• Zorg voor een veiligheidsharnas dat uitstekend om je lichaam past. Een te groot of te klein exemplaar kan alsnog verwondingen veroorzaken bij een val.

• Houd er rekening mee dat een harnas gemiddeld tien jaar mee gaat. Elk jaar hoort het gekeurd te worden.• Mocht je een val hebben meegemaakt met je harnas, dan moet het worden weggegooid.

Harnas