Woning Stijl

Leven in en met stijl

Tips voor het uitzoeken van een eikenhouten tafel

Banken en tafels zijn meestal de centrale plekken in huis. De een woont aan de eettafel, de ander woont op de bank. Op de tafel wordt gegeten, gewerkt, geborreld, huiswerk gemaakt, geknutseld en spelletjes gespeeld. Is jouw eettafel echter aan vervanging toe en vind je het moeilijk om de juiste eikenhouten tafel te zoeken? Daar heeft Meubilex een aantal tips voor.

LENGTE TAFEL

Voor het uitzoeken van jouw ideale eikenhouten tafel is de lengte erg belangrijk. Je moet namelijk rekening houden met hoeveel mensen je aan tafel komt te zitten. Om jouw ideale maat te berekenen moet je tussen de poten minimaal 60 cm per zitplaats rekenen plus de pootdikte en de oversteek van het tafelblad. Met deze berekening zit je nooit fout en weet je zeker dat je voldoende ruimte hebt om lekker te kunnen zitten aan tafel. Naast de lengte van de tafel moet je rekening houden met de loopruimte eromheen. Reken hier minimaal 1 meter rondom de tafel voor. Vind je het moeilijk om dit te visualiseren? Plak dan een aantal kranten aan elkaar totdat je de juiste afmeting hebt en leg hem op de plek waar de eikenhouten tafel komt te staan. Zo kun je zien of er rondom voldoende ruimte overblijft en is de kans op ontevredenheid kleiner.

HOOGTE TAFEL

De hoogte van jouw ideale tafel is onder andere afhankelijk van de lengte van de personen die gebruik maken van de eettafel. Voor personen met een lengte tussen de 175 en 190 is de ideale tafelhoogte 77-78 cm. Voor personen kleiner dan 175 cm mag de tafel iets lager zijn en voor personen langer dan 190 cm mag de eettafel iets hoger zijn. Een ander ding waar je rekening mee moet houden zijn de eetkamerstoelen. Hebben deze een armleuning? Zo ja: meet van te voren deze maximale hoogte op. Reken hier minimaal 2 cm bij om de afstand te kunnen bepalen tot aan de onderkant regel.

VORM TAFEL

Veel mensen kiezen voor een rechthoekige eikenhouten tafel, want deze kan eventueel ook tegen een wand geplaatst worden. Tegenwoordig wordt er ook weer gekozen voor een ronde tafel, deze vraagt wel iets meer ruimte. Een groot voordeel hiervan is dat er meerdere stoelen makkelijk bijgeplaatst kunnen worden. Ook zit iedereen gezellig naast elkaar. Andere vormen voor een tafel zijn vierkant en ovaal.

Geïnteresseerd in een nieuwe eikenhouten tafel? Bekijk de collectie eettafels van Whoon Oisterwijk. De eettafels zijn leverbaar in diverse kleuren en afmetingen.