Woning Stijl

Leven in en met stijl

Hoe houdt je tuin het hele jaar door mooi?

Een tuin die het hele jaar mooi is willen we allemaal wel. Is dat mogelijk? Absoluut! Er is een groot aanbod van planten, struiken en bomen dat er voor elk seizoen wel een plant te vinden is die opvalt. Vrolijke voorjaarsbloeiers in het voorjaar, eenjarige en vaste planten in de zomer. Zelfs voor de herfst en de winter zijn er genoeg planten te vinden die juist in deze seizoenen uitblinken. Met passend tuinmeubilair en een mooi ontwerpplan voor je tuin kun je het hele jaar van je tuin genieten. Als je er niet uitkomt kan je met het advies van een hoveniersbedrijf, zoals Verschoor Groenprojecten, een optimaal ontwerp bedenken. Het is zonde om niet van je tuin te kunnen genieten nadat de zomerzon is verdwenen.

Planten

Als je niet zo’n grote tuin hebt, kun je gebruik maken van de hoogte om zoveel mogelijk uit de kleine ruimte te halen. Maak van je schutting een levende muur met mooie klimplanten of plaats ze langs paden. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor vaste planten. Van vaste planten kan je het hele jaar door genieten. Samen met struiken geven ze vorm aan de borders. Ze bloeien een aantal maanden in het jaar. Maar ook in de periode dat ze niet bloeien zijn ze vaak het aanzien waard met mooie bladvormen, zaaddozen of bessen. Vaste planten zijn kruidachtig en sterven in de winter boven de grond af. Je kunt vaste planten ook mengen met grassen, zodat de border mooi blijft als de vaste planten niet meer in bloei staan. Als je een plan gaat maken voor de beplanting van een border let dan op de verschillende bloeiperiodes van een plant. Zorg dat er in elke periode iets in bloei staat en varieer in bladvorm.

Naast planten

Niet alleen de planten in de tuin zijn belangrijk. Een mooie tuin valt of staat met een goed ontwerp. Als ontwerp niet goed is heb je hier het hele jaar last van. Misschien staan de schaduwen net niet goed of is het pad naar het terras te klein. Bij het indelen van de tuin moet je ook denken aan de sfeer die je wilt uitstralen. Moderne tuinen hebben meer rechte lijnen bijvoorbeeld. Denk dan ook aan het soort tuinmeubilair dat bij deze sfeer past. Verder kun je ook denken aan wat er vaak gebeurt in de tuin. Komen er vaak mensen of rennen je kinderen er vaak doorheen? Voor het ontwerp kan altijd een hovenier, zoals hovenier Waddinxveen worden ingeschakeld om advies te geven.