Woning Stijl

Leven in en met stijl

Hoe gebruik je chloortabletten in je zwembad? 

Vrijwel iedereen vindt het heerlijk om op warme dagen een zwembad in de tuin te hebben. Wat is er lekkerder dan lekker kunnen afkoelen in eigen tuin? Veel mensen schaffen daarom een zwembad aan en de keuze is reuze. De kleine zwembaden zijn veel in trek, maar de grotere zwembaden maken een opkomst. Het water in het zwembad heeft onderhoud nodig, want zeker met de warmte kunnen allerlei bacteriën zich ontwikkelen. Als je chloor en dan in het specifiek chloortabletten gebruikt voorkom je algen-vorming. Hieronder lees je hoe je de tabletten gebruik in jouw zwembad. 

Wanneer moet je chloortabletten gebruiken? 

Er zijn verschillende meetmethodes mogelijk om het chloor in je zwembad te meten. Zo kun je eenvoudige test strips en meetapparaten gebruiken om het niveau te bepalen. Zo zijn er strips met 3, 4 of 6 parameters waarbij je bijvoorbeeld ook de pH-waarde mee kan meten en de cyaanzuur. Afhankelijk van de meetwaardes kun je chloortabletten en andere middelen gebruiken om te zorgen dat er weer een goede balans ontstaat in het water en dat het veilig is om te gebruiken. 

Hoe doseer je chloortabletten? 

Er zijn verschillende mogelijkheden om chloortabletten te doseren. Zo zijn er vaste en losse skimmermandjes en chloordispensers. Doordat het water er doorheen stroomt lossen de tabletten op deze manier langzaam op en wordt het water continu gereinigd. 

Er zijn verschillende type tabletten, zoals de 5 in 1 tabletten waarin ook bijvoorbeeld een ph-regulator is toegevoegd en voor kleinere zwembaden zijn er lagere doseringen zodat je niet het water letterlijk vergiftigd. Afhankelijk van de circulatie van het water, de warmte, het afdekken van het zwembad en het gebruik van het water moet er meer of minder dan één keer per week een tablet toegevoegd worden. Het is dus aan te raden om regelmatig een meting te doen om er zeker van te zijn dat de juiste waardes in het water zitten. 

Als het water niet gebruikt wordt en stil staat, zal het gehalte chloor rondom het tablet groter worden. Bij een filterinstallatie kan het chloor uiteindelijk het filtersysteem aantasten omdat de concentratie groter wordt doordat er geen stroming is. Er is dan sprake van corrosie zijn en dat tast de kwaliteit van je gehele zwembad aan. Voeg dus geen tabletten toe aan stilstaand water of zorg ervoor dat al toegevoegde tabletten nog goed oplossen alvorens het zwembad niet meer te gebruiken voor een langere periode.

Let op de veiligheid, het blijft een chemisch middel

Ondanks dat chloortabletten veel gebruikt worden en vrij verkrijgbaar zijn, moet de veiligheid wel in acht worden genomen. Chloor is een chemisch product dat op de juiste manier gebruikt dient te worden. Zorg ervoor dat je voldoende veiligheidsmiddelen gebruikt zodat de tabletten niet met je huid in aanraking komen. Afhankelijk van het type tablet moet het zakje eraf (bij 200g schijven) of het zakje erom (bij 300g schijven). Gebruik hier bijvoorbeeld geschikte handschoenen voor. 

Twijfel niet langer koop vandaag nog jouw zwembad chloortabletten bij Summertoys!