Woning Stijl

Leven in en met stijl

Hier moet je op letten bij het aanleggen van een Groendak

Een groendak is een geweldige investering, omdat het zo voordelig is voor mens en planeet. Bovendien worden er in veel gemeenten subsidies uitbetaald aan mensen die een groendak aanleggen. Je kan een groendak laten aanleggen door bijvoorbeeld De Dakvergroeners, maar je kan het natuurlijk ook gewoon helemaal zelf doen. Wat je ook kiest, met de volgende dingen moet je even rekening houden.

Bouwvergunning

Wil je een intensief groendak aanleggen, dan kan dat niet zomaar. Je hebt er namelijk een bouwvergunning voor nodig. Voor sommige extensieve groendaken is dit ook vereist, afhankelijk van de omvang en het gewicht van het dak. Zorg ervoor dat je dit even nakijkt, dan kun je namelijk heel wat schade in de vorm van boetes voorkomen.

Benodigdheden

Een extensief groen dak kan je makkelijk zelf aanleggen, maar voor een intensief groen dak kun je beter een professional, zoals De Dakvergroeners inhuren. Als je het zelf doet, moet je er rekening mee houden dat je alle benodigdheden hebt: een drainagemat; een substraatlaag van vier centimeter voor een vegetatiemat, en zes centimeter voor losse planten; en een sedummixmat.

Werkwijze

Vervolgens kan je aan de slag gaan: eerst veeg je de huidige dakbedekking goed schoon, om vervolgens een boldraadrooster aan te brengen op het gat van de regenpijp. Dan leg je grof grind rond dat rooster, opdat het substraat nooit daarin kan spoelen, maar dek het niet volledig af. Vervolgens rol je de drainagemat uit, waarbij je deze eventueel bijknipt zodat deze past bij de vorm van je dak. Verdeel het substraat met je hand over het dak zodat overal ongeveer evenveel ligt. Gebruik hiervoor je hand, geen gereedschap! Anders raakt het dak beschadigd. Nu kun je de planten in het substraat zetten of de vegetatiemat uitrollen. Tot slot begiet je het substraat een beetje zodat dit vocht op kan slaan.