Woning Stijl

Leven in en met stijl

Deskundige helpt u met het voorkomen van legionella

legionella voorkomen in huis

De gevaarlijke legionella bacterie wordt voornamelijk gevonden in watersystemen van ziekenhuizen en hotels. De bacterie werd voor het eerst ontdekt in 1977, toen 34 mensen stierven die de American Legion conventie hadden bijgewoond in hetzelfde hotel in Philadelphia. In dit artikel leest u alles over de legionella bacterie en hoe u een legionella-infectie kunt voorkomen.

Longontsteking

Legionella pneumophila is de gevaarlijkste legionella bacterie die legionellose veroorzaakt. Dit is een ernstige longontsteking. Via fijne waterdruppeltjes in de lucht kan de bacterie het lichaam binnendringen door de neus of mond. De eerste symptomen van legionellose verschijnen twee tot tien dagen na blootstelling aan de bacterie. Iemand met legionellose is niet besmettelijk voor anderen. Vooral mensen met een verzwakt immuunsysteem en ouderen zijn vatbaarder voor legionella-infecties.

legionella voorkomen in huis

Waar komt legionella voor?

Legionellabacteriën zijn voornamelijk te vinden in zoet water bij temperaturen tussen de 25 en 45 ° C. In publieke ruimtes kan legionella in de lucht terecht komen door bijvoorbeeld douches, kranen, zwembaden of waterfonteinen. Daarom kunnen hotels, ziekenhuizen, verpleegtehuizen, zwembaden en sportfaciliteiten een bron voor legionella worden.

Hoe voorkomt u legionella in uw bedrijf?

Bij afwezigheid van de juiste maatregelen kunnen legionella bacteriën zich in rap tempo vermenigvuldigen in water. Met de volgende tips kunt u dit risico aanzienlijk verminderen:

– Neem regelmatig watermonsters op plekken in uw bedrijf waar u denkt dat er een hoog risico op besmetting is. Doe dit vooral waar de watertemperatuur hoger dan 20 ° C is;

– Inventariseer alle leidingen in uw bedrijf;

– Isoleer alle waterleidingen;

– Zorg ervoor dat er geen blokkades in de waterleidingen en watersystemen zijn zodat het water goed doorstroomt.

Hoe kunt u legionella voorkomen in huis?

Legionella voorkomen in huis doet u met de volgende tips:

– Komt uw water uit een bron van hard of ijzerhoudend water? Laat de boiler dan één keer per jaar leeglopen;

– Douchekoppen en luchtbevochtigers geven waterdruppeltjes af aan de lucht. Zorg er daarom voor dat deze altijd goed onderhouden en schoon zijn;

– Als u een paar dagen van huis gaat, schakel dan niet de boiler uit;

– Gaat u echter langer van huis weg, sluit dan de watertoevoer af, zet de boiler uit en laat de kranen in huis open om de waterdruk te verlagen.