Woning Stijl

Leven in en met stijl

De huizen situatie in 2021

Er zijn vast veel mensen die willen wonen in Gouda maar er zijn niet veel die er gaan wonen in 2021. Al jarenlang is er een serieus probleem met de huizen situatie in Nederland. Het probleem zit in meerdere factoren: te weinig huizen, urbanisatie, explosieve populatie groei, en langer levende mensen. Er was nota bene een mini babyboom in 2000 en al die mensen gaan nu het huis toch wel echt uit. Dus er is meer dan genoeg om over te praten als het gaat om de huizenmarkt in 2021. Ik denk dat sommige mensen zelfs gehoopt hadden dat corona genoeg slachtoffers zou veroorzaken dat de bevolking veel minder zou worden maar dat soort denken is echt verkeerd.

Er zijn nog meer problemen

Op de website van Van ’t Hof kun je goed zien wat er aan gedaan wordt aan de huizen situatie in 2021. De prijzen zijn steeds verder aan het stijgen. Hierbij moet gezegd worden dat je in heel Nederland buiten de randstad en belangrijke steden zoals Groningen enzo je nog vrij gemakkelijk een huis kan vinden. Maar ik noemde urbanisatie en je kunt zeker stellen dat urbanisatie aan het toenemen is. Urbanisatie is een process waarbij steeds meer mensen in de stad wonen en minder mensen op het platteland. Over het algemeen is er een patroon van urbanisatie en dan deurbanisatie. Op het moment is het omgeslagen naar urbanisatie.

In Amsterdam is de situatie krankzinnig

Een kennis van mij is al een tijdje klaar met haar master rechtenstudie en wil graag in Amsterdam wonen. Dat is logisch gegeven dat de stad veel kan betekenen voor advocaten. Maar ik hoorde dat ze meedeed aan een loting voor een appartement. Dat is al vrij gek maar hier komt het meest gestoorde gedeelte. Ze zal misschien een hypotheek moeten afsluiten op het appartement. Nou, ik hoop dat jij en ik nooit een hypotheek hoeven te betalen voor een appartement. Is Nederland zo krap geworden dat een vrijstaand huis onmogelijk is geworden? Het antwoord daarop is gelukkig nee voor iedereen die slim genoeg is om niet in Amsterdam of vergelijkbare steden te gaan wonen.